Získat řidičák bude těžší. Ministerstvo chce přísnější pravidla

Zdroj: NOVA, https://auto.tn.nova.cz/clanek/novinky/ziskat-ridicak-bude-tezsi-ministerstvo-chce-prisnejsi-pravidla.html

Ministerstvo dopravy chce zaslepit cestičky, kterými se žáci autoškol snaží uhnout a ulehčit si zkoušky. Pravidla pro získání řidičáku mají být přísnější.

Někteří žáci autoškol vyhledávají města s méně přísnými komisaři, jednoduššími křižovatkami a nekomplikovanou dopravou. Zkoušky pak mají mnohem lehčí. To se ale nelíbí ministerstvu dopravy, které chystá přísnější pravidla pro získání řidičáku.

Změny by se měly týkat hlavně sjednocení kvality zkoušek v různých obcích, píšou v úterý Hospodářské noviny. Navíc by komisaři nepůsobili pořád ve stejném městě, ale v rámci kraje by se střídali a losovali si, kde budou zkoušet.

Autoškoly by pak neměly možnost žáky připravovat na míru konkrétním komisařům, protože by předem nevěděly, který z nich se u zkoušky objeví. Zpřetrhání vazeb mezi komisaři, autoškolami a obcemi je pro zlepšení situace zásadní, řekl pro Hospodářské noviny Martin Kolovratník (ANO).

 Podle asociace autoškol by mohl počet zkušebních míst klesnout ze současných 200 zhruba na půlku. Úřady by ale komisařům měly vytvořit pro změnu v systému práce vhodné podmínky, častěji je školit a také zlepšit jejich odměňování. Komisařů je v některých českých městech nedostatek, chybí obzvlášť v době největšího letního náporu. Tabulkový plat komisaře je od 14.000 do 25.000 korun hrubého.

Samy autoškoly volají po přísnějších testech. "Dlouhodobě upozorňujeme na problematiku vzdělávání řidičů. Bohužel se dostáváme do situace, kdy žáci v autoškolách se příliš neučí teoretickou přípravu, protože závěrečná zkouška je v dnešní době výrazně jednoduchá," řekl před časem Aleš Horčička, místopředseda Asociace autoškol ČR.

Ministerstvo dopravy chce zaslepit cestičky, kterými se žáci autoškol snaží uhnout a ulehčit si zkoušky. Pravidla pro získání řidičáku mají být přísnější. Někteří žáci autoškol vyhledávají města s méně přísnými komisaři, jednoduššími křižovatkami a nekomplikovanou dopravou. Zkoušky pak mají mnohem lehčí. To se ale nelíbí ministerstvu dopravy, které chystá přísnější pravidla pro získání řidičáku.

Změny by se měly týkat hlavně sjednocení kvality zkoušek v různých obcích, píšou v úterý Hospodářské noviny. Navíc by komisaři nepůsobili pořád ve stejném městě, ale v rámci kraje by se střídali a losovali si, kde budou zkoušet.

Podle autoškol je otázek v testech málo, což zjednodušuje učení nazpaměť podle správných odpovědí na internetu. Většinou jsou navíc správné ty nejdelší odpovědi.

Současný způsob testů prý nenutí studenty autoškol, aby skutečně znali pravidla. Začínajícím řidičům to pak na silnicích chybí. Podle ministerstva ale dnešní testy pokrývají všechna potřebná témata.

V Česku neprojde u teoretického testu každý pátý uchazeč o řidičský průkaz. Například v Německu je zkouška výrazně těžší a více je také neúspěšných žáků: "propadne" téměř 40 procent uchazečů.