Zvu Vás na online debatu "Čistá mobilita: baterie a vodík"

Málokteré odvětví prošlo v uplynulých letech tak zásadní proměnou jako právě oblast mobility. Nejviditelnější změny lze pozorovat v automobilovém průmyslu, a to zejména v důsledku regulatorního tlaku Evropské unie ke snižování emisí. Evropská komise si vytyčila cíl v podobě uhlíkově neutrality kontinentu do roku 2050. K jeho dosažení má přispět zákaz spalovacích motorů a jejich nahrazení elektromobily, u kterých může být zdrojem energie baterie nebo vodík.


Jak jsme připraveni na rozmach elektromobility? Máme skutečně vhodné podmínky pro její větší využití? Kdy se začne stavět potřebná infrastruktura, jako jsou například dobíjecí místa nebo vodíkové plnící stanice? A to budeme nabíjet auta s bateriemi elektřinou pocházející z uhelných elektráren? Nebylo by vhodnější se více zaměřit na alternativní pohony jako je vodík? Proč Česko nestaví vodíkové plničky? Jak čistě budeme vyrábět vodík? Jaké jsou další alternativy? A mohou oba zdroje energie fungovat souběžně? Nebo se vydáváme do slepé uličky?


O těchto a dalších otázkách budeme diskutovat společně s Lukášem Hatašem z Asociace pro elektromobilitu České republiky a Alešem Douckem z ÚJV Řež.

ONLINE DEBATA SE USKUTEČNÍ V PONDĚLÍ 30. KVĚTNA A MŮŽETE JI ŽIVĚ SLEDOVAT ZDE.