Poslanecký výjezd na Svitavsko

V televizi, v rádiu, v novinách nebo na internetu. Koronavirus je prostě všude. Tohle téma už několik týdnů vládne veřejnému prostoru. Myslím, že je na čase si alespoň na chvíli vydechnout a načerpat trochu energie a sil, co říkáte? Pohodlně se proto usaďte, udělejte si dobrou kávu nebo svůj oblíbený čaj a pojďte si přečíst můj „report“ z nedávného výjezdu po kraji. Tentokrát jsem se vydal na Svitavsko a jako vždy jsem nasbíral spoustu podnětů a nápadů, které mohou pomoci našemu regionu.

Slyšeli jste už někdy o obci Brněnec na Svitavsku? Možná si teď sami říkáte, proč se na to vlastně ptám, vždyť takovýchto malých obcí bychom našli bezpočet. Pravdou ovšem je, že toto na první pohled neznámé místo ukrývá příběh, který díky filmovému ztvárnění zná celý svět. Schindlerův seznam dostal před 26 lety po právu Oscara za nejlepší film. Továrník Oskar Schindler zachránil více než tisíc židů před umístěním do koncentračního tábora, kde by je téměř s jistotou čekala smrt.

Ať už máte na Schindlera jakýkoliv názor, podle mě si jeho čin zaslouží důstojný památník. Jak je známo, tak lidská paměť je krátká, a proto bychom si ho měli připomínat. Proto je smutné, že tohle místo dnes připomíná spíše rozpadliště než památku, kvůli které by se do Česka měli sjíždět lidé z celého světa.

Bohužel za to do jisté míry mohou složité vztahy a historie mezi místními, majiteli pozemků a samotnou nadací, která chce památník vybudovat. Jsem ale rád, že se „ledy daly do pohybu“ a vypadá to, že vše začíná směřovat správným směrem. Nechme se překvapit, co přinesou příští měsíce. Já osobně budu aktivitu v Brněnci na Svitavsku bedlivě sledovat a pokud budu moci jakýmkoli způsobem přiložit ruku k dílu, rád tak učiním.

Poslanecký výjezd ale nebyl pouze a jenom o památníku v Brněnci. Jsem rád, že jsem se setkal se starostou Svitav Davidem Šimkem. Asi už správně tušíte, že jsme společně jednali o dopravních stavbách v našem kraji. Svitavský region na rozdíl od Litomyšlska a Vysokého Mýta souhlasí s plánovanou trasou dálnice D35 Janov – Opatovec – Staré město a chce, abychom začali co nejdříve stavět. O aktuálním stavu příprav těchto úseků jsem napsal samostatný článek, který naleznete ZDE.

A ve Svitavách ještě zůstaneme. Místní Seniorcentrum v současnosti prochází rekonstrukcí, na jejímž konci bude navýšená kapacita tohoto zařízení. Díky tomu zde najde domov více seniorů, kteří si zaslouží důstojné stáří. Osobně jsem mluvil o této rekonstrukci v období koronaviru s ředitelkou Lenkou Jurenovou. Kdo z Vás už někdy zažil nějakou rozsáhlejší opravu, pak ví, že se nejedná o nic jednoduchého. V tomto případě je k tomu ještě navíc nutné vše skloubit s normálním provozem a opatřením proti šíření nákazy covid-19.

Paní ředitelka mě informovala, že musela být přijata přísná opatření. Vstup do zařízení je možný jen v neodkladných případech. Každý před vstupem prochází aktivní kontrolou (měření teploty, sledování příznaků respiračních onemocnění, dezinfekce rukou, případně prostor, kde se dotyčný pohybuje). Stavba pokračuje a sled stavebních prací je upravován tak, aby v minimálním rozsahu narušoval chod domova. Vím, že se rozhodně nejedná o něco jednoduchého a paní ředitelka má proto můj obdiv stejně jako všichni, kteří statečně snáší současný nápor a vysokou psychickou zátěž. Věřím, že toto těžké období společně překonáme.