D35 aktuálně: Dálniční úseky Janov – Opatovec – Staré Město

Poslední dva dálniční úseky D35 v Pardubickém kraji směrem na Mohelnici jsou Janov – Opatovec – Staré Město, které již mají pravomocné územní rozhodnutí. V obou případech v současnosti probíhají práce na dokumentaci pro získání stavebního povolení. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce požádat o stavební povolení z Janova do Opatovce koncem letošního roku. Navazující úsek do Starého Města je v plánu až na srpen příštího roku.   

Mapa 1: dálniční úsek Janov – Opatovec

Zdroj: ŘSD

Dálniční úsek Janov – Opatovec bude mít délku 11 713 metrů a je plánováno, že zde vznikne celkem 14 mostních objektů (šest na dálnici, čtyři nad dálnicí, jeden železniční most, jeden most na ostatních komunikacích a dva nadchody pro zvěř). Celková délka mostů tak bude 1 173 m. V rámci tohoto dálničního úseku se počítá s jednou mimoúrovňovou křižovatkou u obce Opatovec. Předpokládané náklady jsou 3,749 miliardy korun bez DPH. Více informací o tomto dálničním úseku naleznete v informačním letáku ŘSD ZDE.

Mapa 2: dálniční úsek Opatovec – Staré Město

Zdroj: ŘSD

Téměř 17 kilometrů dlouhý dálniční úsek D35 Opatovec – Staré Město získal pravomocné územní rozhodnutí v loňském roce. Podle aktualizovaného harmonogramu by stavební práce na úseku Opatovec – Staré Město měly začít v roce 2024. Je důležité zmínit, že v trase bude postaveno celkem 17 mostů o souhrnné délce 700 metrů, včetně jednoho železničního mostu. I kvůli tomu bude výstavba trvat čtyři roky a první motoristé by se tak mohli po tomto úseku projet v roce 2028.

Předpokládané náklady na výstavbu tohoto úseku jsou přibližně 9,55 miliardy korun (bez DPH). Součástí stavby je i ražený tunel Dětřichov, který bude se svou délkou téměř čtyř kilometrů nejdelším českým dálničním tunelem. V tunelu jsou navrženy dva dvoupruhové tubusy. Tunel by tak měl mít dohromady čtyři pruhy. Zbývá snad už jen dodat, že v současnosti je uvažováno o maximální povolené rychlosti 100 km/h.

Další informace naleznete:

D35 aktuálně: Potvrzeno, první dva úseky budou zprovozněny v roce 2022

D35 aktuálně: Dálniční úsek Ostrov – Vysoké Mýto získal nepravomocné územní rozhodnutí

D35 aktuálně: Dálniční úsek Vysoké Mýto - Džbánov získal pravomocné územní rozhodnutí

D35 aktuálně: Dálniční úsek Džbánov – Litomyšl – Janov